Füleki László receptjeiFácánhúsleves gazdagon Hozzávalók 4 személyre: - 1 fácán
- 2 sárgarépa
- 2 fehérgyökér
- 1 karalábé
- 2 gombafej
- 3 kelbimbó
- 10 dkg zöldborsó
- egész bors
- vöröshagyma
- fokhagyma
- zeller
- petrezselyemzöld
- 10 dkg csigatészta
Elkészítése: A fácánt megtisztítjuk, megmossuk, annyi vízzel leöntjük, hogy ellepje. Felforraljuk, a habját szűrőkanállal leszedjük, majd sóval és a zöldségekkel puhára főzzük. Tálalás előtt a levest leszűrjük. A fácánból a csontokat kiszedjük, a húsát tányérokra rakjuk. A főtt sárgarépát, gombát, zöldborsót a hús mellé tesszük. A levest megforrósítjuk, és a tálalás előtt szedjük a tányérokba. Díszítésként fölaprított petrezselyemzölddel megszórjuk. Fokhagymás nyúlpecsenye pirított burgonyával Hozzávalók 4 személyre: - 1 vadnyúl
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 alma
- só
- bors
- majoránna
- paprika
- paradicsom
- 10 dkg szalonna
- 20 dkg zsír
Elkészítése: A megtisztított és feldarabolt vadnyulat szalonnával megtűzdeljük. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük. A felhevített zsírban a darabokat hirtelen átsütjük. A cikkekre vágott vöröshagymát, almát, paprikát, paradicsomot, fokhagymát a hús mellé tesszük. 2 dl vadalaplével felengedjük, alufóliával letakarjuk és sütjük. Pirított burgonyával tálaljuk. Őzmájparfé vörösáfonya-lekvárral Hozzávalók 4 személyre: - 20 dkg őzmáj
- 2 evőkanál konyak
- 2 kockákra vágott mogyoróhagyma
- 2 alma
- 10 dkg vaj
- szárított majoránna
- 1,5 dl tejszín
- 2 tojás
- só
- bors
- szerecsendió
- vörösáfonya-lekvár a tálaláshoz
Elkészítése: A kockákra vágott májra csorgassuk rá a konyakot és hagyjuk 30 percig állni. A mogyoróhagymát és a meghámozott almát vágjuk apróra. A májkockákat pároljuk puhára a vajban, hintsünk rá majoránnát és hagyjuk kihűlni. Végül turmixoljuk simára. A tejszínt a tojásokat és a maradék vajat keverjük a pürébe és a fűszerekkel ízesítjük. A masszát őzgerincformába simítjuk és vízfürdőbe állítva sütjük. Tálalás előtt hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor kínáljunk hozzá vörösáfonya-lekvárt.
|